Aplicació del projecte

INNOnet.cat es pretén aplicar, des de la Fundació Innomnium, a projectes d’innovació que tenen com a objectiu el desenvolupament de territoris intel·ligents, mitjançant processos d’emprenedoria cívica i de creació de consciència social, per impulsar i implementar solucions des del territori.

Des de mitjans de 2019, la multi plataforma digital INNOnet.cat s’aplica a un primer projecte d’innovació territorial, anomenat “Lo Crit del Delta”.

Descobreix-lo

El repte

“Lo Crit del Delta” és un projecte d’innovació que té com a objectiu assolir i fer realitat la solució a un repte de sostenibilitat a les Terres de l’Ebre des del territori.

El repte mediambiental és la subsidència i la regressió de les terres en el Delta de l’Ebre i d’altres efectes del canvi climàtic que incrementen el nivell de l’aigua del mar.

 Actualment, aquest repte encara està pendent de resoldre, tot i l’impuls de diversos projectes innovadors al territori des de la declaració del Delta de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera el 2013.

La solució a aquest repte comportarà la definició de nous projectes empresarials amb la possibilitat d’impulsar-los creant noves empreses per agents del i per al territori, amb la conseqüent creació d’ocupació i retenció del capital humà.

 Per això, el projecte “Lo Crit del Delta” pretén fer front també a un repte sòcio-econòmic, i el seu àmbit territorial engloba a tot el conjunt de les Terres de l’Ebre.

Es tracta, doncs, d’un projecte a llarg termini 2020-2030, que requerirà de la participació continuada dels agents involucrats de les comunitats, i especialment de consecutives edicions de participació d’alumnes de primer de Batxillerat en l’elaboració dels Treballs de Recerca (TdR)

El projecte “Lo Crit del Delta” pretén contribuir a la consecució de 12 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Aquests ODS són: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15 i 17.

ODS Youth Challenge

2020 ODS Youth Challenge és un certamen que premiarà el millor projecte, resultant dels TdR de les línies científica-tecnològica i social-humanística, en què es poden presentar equips d’alumnes d’ambdues línies dels Instituts de Terres de l’Ebre a l’entorn del projecte “Lo Crit del Delta”.

Per participar en aquest certamen, els/les alumnes candidats/tes s’inscriuen entre l’1 i el 15 d’octubre de 2020, mitjançant un formulari d’inscripció a la web de la Fundació Innomnium. També han de presentar un vídeo sobre el seu projecte, de durada màxima de 2 minuts, fins el 15 de febrer de 2021.

A principis d’abril de 2021, el jurat comunica els 3 projectes finalistes. I al maig de 2021 es lliura el premi al projecte guanyador en el marc dels Premis Federico Mayor Zaragoza, que consisteix en dues beques universitàries pel primer curs acadèmic, una per al representant de la línia científica-tecnològica i l’altra per al de la línia social-humanística, de l’equip guanyador.

Per conèixer els detalls d’aquest certamen, cal veure el document de “Bases del certamen 2020 ODS Youth Challenge”.

Els actors de la quàdruple hèlix participants en el projecte s’engloben en 4 comunitats: els agents de les comunitats educativa (Instituts amb batxillerat de les Terres de l’Ebre), científica-tecnològica (principalment, universitats i centres de recerca), cívica (organitzacions empresarials, entitats socials i mediambientals i administracions públiques) i ciutadana (els/les ciutadans/es de les Terres de l’Ebre).

 A dia d’avui, ja es compta amb la participació regular d’unes 40 entitats, incloent actors del sistema de recerca i ensenyament (URV, UPC, IRTA i 11 instituts amb batxillerat de les Terres de l’Ebre -Cristòfol Despuig, Dertosa, Candelera, Deltebre, Roquetes, Blanca d’Anjou, Ramon Berenguer IV, Els Alfacs, Les Planes, Terra Alta i Flix-), administració pública (ajuntaments i consells comarcals, Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, etc.), empreses privades de diversos sectors (incloent consultories especialitzades) i entitats cíviques de diversa naturalesa (la Taula per la Regressió, l'Associació de Dones del Món Rural, SEO BirdLife, el GEPEC, la Plataforma en Defensa de l’Ebre, les Comunitats de Regants de la Dreta i de l’Esquerra de l’Ebre, etc.).

En aquest curs 2019-20, participen 28 alumnes de primer de Batxillerat dels 11 Instituts participants, mitjançant l’elaboració del Treball de Recerca, dels quals 19 són de la línia científica-tecnològica i 9 de la social-humanística. Mentre el TdR científic-tecnològic es centra en aportar solucions científiques i tècniques a la problemàtica del projecte, el TdR social-humanístic tracta de convertir la solució resultant del TdR científic-tecnològic en un projecte empresarial, en què es recomana seguir el model canvas, sent elements fonamentals els de la comunicació com la presentació d’una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Stockcrowd.

Inicialment, els títols del TdR s’incorporen a la plataforma digital 4dLife, junt amb l’alumne/a autor/a, el tutor/a i el científic/expert assignat. Posteriorment, els científics i experts comparteixen documents i estudis científics i tècnics per ajudar als alumnes a elaborar els seus TdR. El treball col·laboratiu (preguntes, comentaris, reflexions i altres) a la plataforma per part dels alumnes amb els tutors, els científics i els experts pretén contribuir a la cerca de solucions a la problemàtica plantejada en els seus TdR, a l’entorn del projecte “Lo Crit del Delta”.

La plataforma està en funcionament des del 17 d’abril fins el 31 de juliol de 2020.

Per als 9 alumnes participants de la línia social-humanística, es posa a disposició una altra plataforma digital: Stockcrowd, per dissenyar la campanya de micromecenatge relativa al seu TdR.

Els alumnes dissenyen cadascuna de les següents 6 campanyes de finançament:

  • Els microplàstics i la seva afectació al medi ambient (2 alumnes)

  • L’efecte de les llevantades sobre el Delta (2 alumnes)

  • Protecció del medi marí (1 alumne)

  • Hope for an alive Delta? (2 alumnes)

  • Afectació del canvi climàtic a l’aqüicultura de bivalves (1 alumne)

  • L’aqüicultura de bivalves en temps de canvi (1 alumne)

La plataforma està en funcionament des del 8 de juny fins el 31 de juliol de 2020.

Cada campanya de micromecentage té caràcter virtual,
però amb la possibilitat que es pugui implementar més endavant quan legalment es permetin realitzar activitats a l’espai públic, en el marc de la campanya del projecte “Lo Crit del Delta”.

A la tardor d’enguany, sempre i quan es puguin realitzar esdeveniments a l’espai públic, està previst que la ciutadania del conjunt de les Terres de l’Ebre participi i decideixi la solució a la problemàtica plantejada en el projecte, mitjançant la plataforma Acrònim.

Es preveu visitar 6 municipis de Terres de l’Ebre durant una setmana. En cada jornada, s’organitzen els actes de crowdfunding que els estudiants han dissenyat i finalitzen amb una trobada amb la ciutadania del municipi i els del voltant. En la trobada, representants del projecte presenten la maqueta física i digital que incorpora visualment 2 projectes consensuats com a proposta de solució al repte de la subsidència i regressió de les terres, i altres efectes produïts per l’increment del nivell del mar degut al canvi climàtic.

A partir d’aquí, la ciutadania decideix el projecte mitjançant vot electrònic, i es comunicarà en un acte públic la solució decidida per la ciutadania, com a resultat de la suma de tots els vots recollits en els diversos municipis de Terres de l’Ebre.

El conjunt de la ciutadania del territori està convidada a participar de la votació. Cada trobada o acte informatiu finalitza amb la votació del projecte que la ciutadania considera més adequat.

Per tenir dret a vot és indispensable l’assistència física a l’acte per entrar en el registre de votants. La votació és individual i intransferible a través d’un sistema de vot electrònic fent ús del telèfon mòbil.